Selasa, 26 April 2011

EXAM DAN HOSTEL

Bersyukur aku kerana berkesempatan tinggal di asrama ( Hostel ) masa zaman belajar dulu..banyak jugalah pengalaman pahit manis yang aku perolehi..kali aku nak cerita sikit..ooppss bukan pasal mengintai budak perempuan mandi sungai masa air tak ada kat asrama,tapi pengalaman aku dan pemerhatian aku ketika nak exam.
Makin dekat nak exam makin soleh dan solehah budak2 hostel,sebab masing2 tak ada masa nak mengumpat pasal warden atau pakwe member yang tak hensem,tapi pakat2 sibuk nak baca buku paling tidak pun nak cari buku entah kat mana ceruk.
Yang mana ada pakwe atau awek untunglah sebab inilah masanya nak discuss bab2 pelajaran disampaing bab2 nikah kahwin,manalah tahu kalau tak pass exam taklah susah nak jadi laki bini nanti.
Kalau nak tengok muka2 ulat tanah jadi ulat buku time ginilah.Kehulu-kehilir berkepit dengan buku,kalau tengok kecaranya macam intelek habis,tapi kalau tengok kemuka masing2 macam nak nangis habis.
Bab cari soalan ramalan budak2 hostel memanaglah terrer,habis satu malaya sahabat handai dicontactnya,dapat je soalan ramalan muka masing2 berseri2 mcm pengantin,lepas tu mulalah nak berangan nak apply "U"..nak jadi doktorlah,engineer tak pun cikgu.
Time ginilah muncullah study group,sambil study sambil discuss biasanya hingga larut malam,tapi biasanya group entah kemana,tidur jelah yang lebih.
Sindrom cakap sorang2 makin menjadi2 kalau makin hampir nak exam..rambut yang leper pun dah jadi tercacak,maklumlah kelam kabut nak hafal segala jenis formula,biasanya menghafal waktu lampu padam,dalam kelambulah..sekali dengar ada jugak yang macam berjampi,dan ramai jugak bunyi macam lalat hurung najis..keh..keh..keh..
Istilah study maut,study biar lepak result biar gempak..banyak sangat didengari semata2 nak menyedapkan hati sendiri,.pakcik jaga dicari nak buat air penerang hati..perghhh memanglahh tak pasal2 orang tua tu jadi tok bomoh..
Tapikan..selalunya musim2 begini ramailah yang jadi alim tak tentu hala,kalau dulu time jemaah sanggup nyorok dalam locker,tapi dekat2 exam ni..pakat sembahyang tak berenti,maklumlah nur tak pass exam dah terpancar kat muka hehehee...begitulah keadaannya..akhirnya potong eraser ( Getah Pemadam )..Buat buah dadu...ABCDE..dan F..F makna Lambung sekali lagi..Sebab jawapan hanya untuk ABCDE..kalau soalan subjektif..kat dalam kertas tulis..." Tolonglah berikan markah untuk saya"....pemeriksa kertas jawapan pun faham sangatlah.."BUDAK MELAYULAH KALAU CAM GINI".....
Kepada adik2...Selamat berusaha untuk satu kejayaan...

Rabu, 20 April 2011

KITA PATUT GEMBIRA..KITA HARUS MENANGIS...

" Bila rasa gembira tepuk tangan..bila rasa gembira hentak kaki..bila rasa gembira beginilah caranya bila rasa gembira....."Emm itulah antara lagu2 yg pernah cikgu pengakap ku ajar dulu zaman sekolah...moralnya..banyak cara untuk menzahirkan rasa gembira..tapi ada setengah perkara kita patut rasa gembira dan selebihnya pulak kita harus menangis kalau:-
KITA PATUT GEMBIRA KALAU..dapat beli alat solek dengan harga yang cukup murah
KITA HARUS MENANGIS KALAU..selepas memakainya muka kita jadi limau purut,jangankan orang kambing pun takut tengok.

KITA PATUT GEMBIRA KALAU..Emak bapak sanggup tumbangkan dua tiga ekor lembu pada majlis perkahwinan kita.
KITA HARUS MENANGIS KALAU..Tiada siapa yang datang ,hanya adik beradik kita jer yang datang pada majlis tu.

KITA PATUT GEMBIRA KALAU..kita dicalunkan dalam pemilihan parti.Nampak sangat orang percayakan kita
KITA HARUS MENANGIS KALAU..Hanya dua tiga orang je yang mengundi kita.Nampak sangat orang tak suka kat kita.

KITA PATUT GEMBIRA KALAU..Anak kita masuk suratkhabar kerana kejayaanya dalam perniagaan
KITA HARUS MENANGIS KALAU..Hidup kita tetap hidup merempat,duitnya sepuluh sen pun kita tak rasa.

KITA PATUT GEMBITA KALAU..Ramai bekas anak murid kita menjadi orang-orang hebat dan berpangkat.
KITA HARUS MENANGIS KALAU..Lepas seorang,seorang daripada anak murid kita ditangkap dek kerana menjadi penjenayah kolar putih...

Sesungguh setiap gembira itu adalah permulaan pada berdukacita..tapi jangan fikirkan kisah duka kalau nak berjaya,tapi jadikan kedukaan itu sebagai permulaan untuk bergembira...semoga berjaya..