Sabtu, 11 Ogos 2012

BUKANLAH BERBANGGA

Sekarang berada di penghujung Ramadhan, maka makin ramailah orang akan berkunjung ke pusat-pusat membeli-belah untuk persiapan Raya Aidil Fitri.Mentelah lagi ramai pekerja-pekerja sekarang mendapat bonus, sektor swasta mahupun kerajaan,Meriah dirasakan dan yang pastinya para peniaga akan mendapat keuntungan yang berlipat ganda, begitulah lumrah.Bekeluarga atau tidak semuanya membuat persediaan, ada yang berbelanja mengikut kemampuan dan tidak kurang juga yang mengikut kehendak.
Sebagai DJ.kadang-kadang aku juga terlibat dalam aktiviti-aktiviti promosi sempena hari raya, undangan dari premis perniagaan tapi kebanyakkan terpaksa diketepikan kerana di bulan puasa ini kemampuan untuk bercakap itu agak terhad dan terbatas, tekak mudah dahaga.
Semasa menghadiri satu siri promosi, aku telah disapa oleh seseorang, dan aku seperti biasalah akan menyapa kembali walaupun aku tak berapa kenal, ayat pertama " Ingat saya tak.. kita jumpa masa SUKMA di Pahang Tempohari".. aku agak kaget..kerana di temasya tersebut aku sememangnya berjumpa dengan ramai orang.
" Sekarang saya dah jadi peminat Radio Manis.FM terutama sewaktu awak bertugas".. tambah nya lagi.. aku sekadar mengucapkan terima kasih, dan perbualan aku agak terbatas kerana aku menpunyai tugasan promosi, dalam masa yang sama aku masih lagi tidak berapa ingat siapakah dia.
Sebelum dia berlalu, dia memberikan kad... " Senang-senang call lah boleh kita borak2 sambil minum" katanya.Setelah dia memberikan kad nya barulah aku ingat, dia wartawan harian yang popular di negara ini. Mengapalah ingatan aku begitu lemah.
Semasa di Temasya sukan tersebut, apabila antara media memperkenalkan diri, dan aku memperkenal diri yang aku dari stesen radio, dialah orang pertama berkata, datang sorang ni boleh buat liputan tak.. dan aku hanya tersenyum jer..
Dikesempatan minum di sebuah warung jalan menghala ke pejabat, aku terserempak sekali lagi, dia beriya-riya nak berbual, jadi aku layan ajelah. lagipun aku konti pukul 9 mlm dan waktu itu baru je 8 lebih sikit.
Dia menyatakan akan kekaguman beliau, dan cara aku bekerja sewaktu berada di Kuantan, sebelum ini dia hanya mendengar nama Stesen tempat aku bekerja, bila sesekali mendengar katanya tidak menepati citarasa, lagipun tidak popular, minded dan mentaliti penyampai seolah-olah jauh berbeza dengan dj radio lain, aku tersenyum je bila dia melahirkan apa yang dia rasa, dan aku tidak boleh terlalu mengeluarkan hujah kerana aku tahu dia seorang wartawan hehehehe... Namun katanya, setelah mendengar cara aku membuat liputan di Kuantan dia menjadi tertarik untuk terus mendengar manis.fm walaupun kekadang katanya ada unsur yang dj terlalu memperkatakan tentang diri sendiri, tentang keluarga, tentang suami,tentang anak2 sendiri di corong radio, dan sesuatu yang dapat aku pelajari dari beliau ialah, Pendengar tidak mahu dengar masalah dj, tapi mahu dengar keceriaan dj... emmm begitulah kesimpulan.. Setelah seminggu beliau sentiasa tuning siaran manis.fm dia menawarkan aku untuk menjadikan bahan "task" nyer.. aku menolak kerana aku tidak suka publisiti pribadi, aku lebih suka kalau dia menulis mengenai stesen, sekali lagi dia merasa kagum terhadap aku, menurut beliau ada sesetengah dj radio yang call dia semata-mata mahu beliau tuliskan dalam paper..
Aku tetap beginilah, mencari rezeki diatas amanah yang diberikan, konsep dan prinsip aku, jangan menyusahkan rakan sekerja demi kepentingan peribadi,
Kini aku dan dia menjadi rakan baik, terima kasih zubir.... SENI itu ABSTRAK.................

2 ulasan:

akuanakpahang berkata...

Salam rodong dtg jenguk aokme moga sihat senalor yak :)
http://akuanakpahang.blogspot.com/

Nizam berkata...

Selamat hari raye...

KISAH AKU ANAK PENEROKA ( SIRI 6 )

PERNGORBANAN ABAH. ( Bahagian 1 ) Sememangnya seawalnya aku dengan abah tidak berapa mesra, mungkin aku tidak biasa dengannya.Apabila a...