Isnin, 3 Disember 2012

MATANG DI USIA MUDA

Telah terbukti ramai dikalangan remaja lelaki sekarang kurang matang dalam permikiran mereka dan juga dalam tingkahlaku, namun begitu arus kedewasaan dan pengalaman akan membuat seorang lelaki menjadi matang dan seterusnya boleh menjadi pemimpin, setidak-tidaknya ketua kepada sebuah keluarga.. ada beberapa kaedah yang membolehkan seorang remaja lelaki itu mempercepatkan proses kematangan dan diantaranya :-

  1. Pilih sahabat atau teman yang berfikiran positif.
  2. Rajin berbual dengan ahli keluarga, kerana banyak masalah dapat diselesaikan melalui perbincangan dan permuafakatan keluarga.
  3. Hadiri majlis ilmu, walaupun kekadang isu atau tajuk yang dibincangkan tidak difahami, namun ianya adalah proses kearah kematangan.
  4. Kurangkan menonton rancangan yang remeh temeh sebaliknya membaca isu-isu yang lebih ilmiah dan terlibat dengan aktiviti2 sihat, sedikit demi sedikit tempias kedewasaan itu akan terasa.
  5. Pilih pakaian yang sesuai tidak terlalu keanak-anakan dan terlalu tua bersesuaian dengan usia dan wawasan.
  6. Fikir kesan buruk jika tidak boleh berdirikari dan berfikir secara matang, orang akan memandang rendah, hidup sentiasa cemas dan kecewa kerana diri tidak tahu dan tidak berilmu.
  7. Tanamkan keinginan mencari ilmu baru,pilih kegiatan sosial yang mendedahkan diri pada perkembangan sahsiah seperti bersukan, kenduri sekampung, pameran Universiti, karnival keluarga dan sebagainya. tidak kepada aktiviti sosial di alam maya.
  8. Konsisten Solat berjemaah di masjid atau surau, ianya "AURA" semulajadi dalam masyarakat yang menjurus kepada kematangan.      
 Sekian untuk renungan bersama, yang baik itu dicedok..yang tidak dibuang....TQ..

Tiada ulasan:

KISAH AKU ANAK PENEROKA ( SIRI 6 )

PERNGORBANAN ABAH. ( Bahagian 1 ) Sememangnya seawalnya aku dengan abah tidak berapa mesra, mungkin aku tidak biasa dengannya.Apabila a...