Jumaat, 26 Julai 2013

HON BERBUNYI

MAKSUD TERSIRAT.....


Kadang-kala sesuatu isyarat atau hint itu tidak dipelajari dari mana2 sekolah atau pusat2 pengajian tinggi.. sebagai contoh bahasa2 isyarat diwarisi secara turun menurun yang tidak tahu mana asalnya... Contoh ketika memandu dan berselisih, kenderaan dari depan memberikan lampu tinggi sebanyak dua kali..itu bermakna ada sekatan jalanraya dihadapan,sekiraya lampu diberikan tiga kali atau lebih..bermakna ada kemalangan..

Begitu juga apabila ada kereta parking di tepian jalan, dan di atas bumbung kenderaan tersebut diletakkan botol air atau tabung minyak pelincir, fahamlah kita bahawa kenderaan tersebut ingin dijual. Sekiranya memandu dan melihat Bonet kereta dibahagian depan dibuka, begitu juga bahagian belakang..ini bermakna kenderaan tersebut rosak dan memerlukan pertolongan, Isyarat2 ini sebenarnya tidak diajar di sekolah2 memandu atau terdapat dalam buku undang2 lalulintas.. Di Semenanjung, pemandu sesuka hati membunyikan Hon Kenderaan dalam apa keadaan sekalipun.. tetapi jika anda berada di Sabah atau Sarawak janganlah membunyikn hon kenderaan sesuka hati, akibatnya boleh mendatang kemudaratan.. Disini saya kongsikan beberapa kaedah bunyian hon yang selalu digunakan.. betul atau tidak anda yang menentukannya
Maksud disebalik bunyi-bunyi hon :
1x HON PENDEK - pemandu tu nak cakap “HAI” ... 2x HON PENDEK - pemandu tu nak cakap “TERIMA KASIH” atau “JUMPA LAGI”
3x HON PENDEK - pemandu tu suruh kenderaan depan tu cepat sikit (biasanya kat traffic light time dah hijau tak reti-reti nak jalan)
1x HON PANJANG - pemandu tu beri amaran kereta lain bahawa diorang memandu secara merbahaya dan hampir menyebabkan kemalangan
2x HON PANJANG - pemandu tu marah “HOI!!!… BODOH XDER OTAK KE”
4X atau lebih HON PENDEK -pemandu tu cakap ; “TIIILAM! TIIILAM!… TILAM LAMA,
sekian.........

Tiada ulasan:

ENAM JALAN BAHAYA DI KELANTAN.

Enam laluan dikenal pasti sebagai laluan yang kerap berlaku kemalangan  di Kelantan, perkara ini ditegaskan oleh Ketua Polis Kelantan Deputi...