Ahad, 4 Julai 2010

PIALA DUNIA..

Ramai yang kecewa dengan kekalahan pasukan Brazil kepada Belanda..Emmm..aku tidaklah kecewa sangat sebabnya aku hanya suka menyaksikan permainan menarik dalam permainan bolasepak..bagi aku..brazil kalah bukan kerana pemain mereka tak bagus..tapi kurang masalahnya kadang-kadang taktikal penting juga dalam permainan bolasepak..Kalau dulu brazil tidak pernah langsung meniru gaya permainan eropah..dengan gaya mereka itulah juga mereka muncul juara dunia sebanyak lima kali..Begitu juga dengan Argentina..tiada sangat taktikal atau pun gerakan yang dilatih..Kejohanan Piala Dunia ni adalah tradisi dan warna kejohanan ini lebih kepada kuasa Bolasepak..Italy walaupun kalah dan pulang awal tetapi aku percaya pada kejohanan yang akan datang mereka akan bangkit..Pada Kejohanan Piala Dunia akan datang 2014 yang akan dilangsungkan di Brazil dan sepeti lazimnya negara Amerika Latin ni akan berjaya.
Berbalik kepada tradisi, sebenarnya bagi aku..kuasa bolasepak selepas era 70an adalah German..Pasukan baru yang nampak meningkat naik adalah Sepanyol manakala pasukan yang mengharapakn keajaiban sesorang adalah Argentina..Mereka menpunya Pemain yang ajaib..dimulakan dengan Mario Kempes,kemudianya Maradona dan sekarang ni Messi.tapi bolasepak ni merupakan pemainan berpasukan.
Sebenarnya aku sedikit kecewa dengan permainan dan gaya pemain dari Nigeria.Mereka ni kurang semangat patriotik lebih kepada menjaga kaki,kerana pemain bertaraf bintang mereka bermain dengan kelab-kelab utama di Eropah.
Senario ini aku lihat juga dalam pemain-pemain di Negara kita,bila bermain untuk pasukan negeri,semangat dan gaya mereka begitu bersemangat dan iaya tidak diulangi apabila mereka mewakili pasukan Negara.
Bersambung.................

1 ulasan:

Jejaka Desa berkata...

Banyok keputusan yang tak dijangke..

KISAH AKU ANAK PENEROKA ( SIRI 6 )

PERNGORBANAN ABAH. ( Bahagian 1 ) Sememangnya seawalnya aku dengan abah tidak berapa mesra, mungkin aku tidak biasa dengannya.Apabila a...