Rabu, 23 Jun 2021

TOK SUJI BILANG.

SUJI BILANG @SUJUD BILANG  (     -1724)
Suji Bilang merupakan nama yang pertama dapat dikesan sehingga ini adalah asal pertama penduduk kampung Berhala Gantang dan kawasan persekitaran yang ada hubungan dengan beliau. Anak cucu kepada seorang bangsawan yang alim lagi ternama Sutan Abu Bakar. Perlu Dijelaskan bahawa Suji Bilang tidak datang terus dari Minangkabau sebaliknya telah berada di Pahang mengikut ayahndanya yang telah menetap di Cenor. 

Suji Bilang bukanlah nama sebenar beliau,sebaliknya nama ini diberikan oleh Datuk Saridun  salah seorang pembesar Orang Asli yang ada di Temerloh ketika itu. Ini kerana kegagahan Tuk Suji Bilang dapat mengalahkan sebilangan Orang Asli yang mencabar beliau untuk mengadu tenaga. Suji bermakna "Tabung bekas racun sumpitan" dan "Bilang" bereri banyak. Walaupun beratus¬ ratus suji digunakan untuk menyumpit Tuk Suji Bilang tetapi sedikitpun tidak menjejaskan kulit beliau,yang dengan kuasa Allah tidak lut. 

Kisah ini berlaku apabila Tuk Suji Silang mengajak Orang¬orang Asli memeluk Islam tetapi mereka menolak . Akhirnya Tuk Suji Bilang mencabar mereka untuk beradu tenaga. Cabaran itu di sambut oleh Orang Asli yang terdapat di Kuala Semantan ketika itu dengan syarat jika mereka kalah,mereka akan memeluk agama Islam, Jika Tuk Suji Bilang yang kalah,maka beliau akan menjadi hamba mereka seumur hidup .  Beliau datang ke Kuala Semantan pada masa itu seorang diri dengan menaiki perahu cawat,kedatangan beliau telah di dengari oleh Batin Saridun yang bersemayang berhampiran dengan Gunong Senyum, Apabila diketahui Tuk Suji Bilang telah sampai ke Kuala Semantan,Batin Saridun menghantar sebilangan kecil pengikutnya untuk menghalang Tuk Suji Bilang masuk kekawasannya. 

Maka bertemulah askar Tuk Batin Saridun dengan Tuk Suji Bilang di Kuala Semantan dan berlakulah pertengkaran kecil. Tuk Suji BIlang dengan cara berlembut memohon agar beliau dibenarkan membuat penempatan di Kuala Semantan dan berdakwah kepada sesiapa yang ingin memelok Islam. Permohonan beliau ditolak bulat-bulat oleh askar Batin Saridun, maka keadaan semakin tegang dan akhirnya berlaku kekasaran dan pergaduhan.Di dalam perlawanan itu Tuk Suji Bilang telah menunjjukkan kehandalan beliau, ini kerana beliau merupakan anak murid dari senteri  pondok perguruan di Jawa yang kebanyakanya daripada anak-anak murid Wali Sembilan (Wali Songgo) yang terkenal itu. Pelajar-pelajar senteri bukan sahaja mahir di dalam bidang agama malah mereka juga mahir di dalam bidang persilatan dan perubatan(bomoh).Bilangan askar Batin Saridun yang kecil itu mudah saja dikalahkan oleh Tuk Suji Bilang,maka mereka pulang dan memberi tahu bahawa Tuk Suji Bilang ini seorang yang handal, maka pada keesokan harinya,Batin Saridun telah menghantar pasukan yang lebih ramai dari hari sebelumnya,mereka di arahkan menangkap membunuh saja Tuk Suji Bilang jangan dibiarkan hidup.

 Apabila pasukan ini sampai Tuk Suji Bilang telah menunggu di atas tebing sungai bagi menanti ketibaan mereka, maka berlaku sekali lagi pergaduhan dan perlawanan yang dahsyat,namun akhirnya pasukan yang dihantar itu tewas kepada Tuk Suji Bilang. Mereka pulang dengan hampa dan ini menambahkan lagi kemarahan Batin Seridun. Maka beliau dengan itu telah mempersiapkan satu pasukan yang lebih besar bilangannya mencapai ratusan orang. Pasukan ini dihantar pagi menengkap Tuk Suji Bilang hidup-hidup; maka keesokkan harinya lagi berlaku pertempuran satu lawan ratusan askar Batin Saridun,satu perlawanan yang sgt tidak sepadan. Di dalam perlawanan ini pihak Orang Asli telah menggunakan banyak sumpitan bagi ditujukan kepada Tuk Suji Bilang.maka dengan kuasa Allah yang melindungi hamba-hambanya yang ikhlas, satu pun tidak dapat mengalahkan Tuk Suji Bilang. Kemarahan Batin Seridun semakin memuncak dengan apa yang berlaku, maka beliau sendiri turun memimpin satu pasukan yang terdiri dari lebih seribu orang bagi mengepung dan menangkap Tuk Suji Bilang, maka pada keesokan harinya berlaku lah pertempuran yang dahsyat, beribu-ribu tabung suji di gunakan bagi memanah tubuh badan Tuk Suji Bilang,tetapi tiada suatu pun yang lut,untuk menembusi tubuh badan Tuk Suji Bilang, maka di gelar  oleh Orang Asli dengan nama Tuk Suji Bilang yakni “dah beribu bilang suji  di gunakan” masih tak lut malah sehelai bulu roma pun tak jatuh ke tanah. 

Batin Saridun menerima kekalahan itu dengan hati yang tenang dan Tuk Suji Bilang pula menyatakan harat untuk berkahwin dengan salah seorang anak gadis Batin Seridun. Maka beliau telah memilih salah seorang anak Batin Seridun yang bernama “Tuk Bakul” ,setelah berkahwin nama isterinya ditukar kepada “Tuk Balkis”, maka dari padaperkahwinan itu mereka di kurniakan seorang anak lelaki bernama Zainal Abidin dan seorang anak perempuan bernama Meradah. 


Kemudian beliau membuka perkampungan baru di Tanjung Keramat  untuk Orang Asli yang memeluk Islam. Tujuan dibuka perkampungan baru ini untuk mengasingkan mereka dengan Orang Asli yang masih lagi belum menganut Islam di seberang sungai di kawasan bandar Temerloh.Maka dinamakan orang "Tanjung Keramat" kerana di sana lah Tuk Suji Bilang• membina pusat pengajian untuk mendidik Orang Asli kepada hidup yang lebih tersusun. Beliau juga mengajar Orang Asli cara-cara mencari emas dan berniaga,menyusun kehidupan berumah tangga yang sempurna,mengajar Islam dan Imam sehingga menjadikan kawasan tersebut sebuah bandar baru. 
Hasil perkahwinan Tuk Suji Silang dengan Balkish dikurniakan seorang anak lelaki yang bemama Zainal Abidin dan seorang anak perempuan bernama Meradah .Setelah Zainal Abidin remaja dan menguasai ilmu-ilmu agama. Oleh kerana jasanya yang banyak di Kuala Semantan maka Tuk Suji Bilang telah dilantik menjadi Orang Kaya Temerloh.

Pada masa Negeri Pahang jatuh ke tangan Bugis Lima Bersaudara,Tuk Suji Bilang telah di arah untuk berangkat ke Kedah  bagi mengikuti rombongan Daeng Perani  bagi menyerang Kedah. Angkatan perang tersebut telah kalah di dalam peperangan itu dan kebanyakannya terkorban. Makam beliau tidak diketahui tetapi di percayai berhampiran dengan makam Daeng Patani di Kedah. 
Selepas Tuk Suji Bilang meninggalkan Pahang, Kampung Bangau dikunjungi oleh seorang ulama Bugis yang terkenal iaitu Tuan Guru Haji Ismail (Tuk Bangau) yang membuka sebuah pusat pengajian di sana sekitar tahun 1720-1740.Tuk Bangau merupakan anak kepada Daeng Celak yang juga merupakan saudara kepada Daeng Perani  iaitu seorang dari keturunan Raja Bugis Lima Beradik yang masyhur itu, Tuan Guru Hj Ismail mempunyai seorang anak perempuan yang bemama Mendiah yang kemudiannya berkahwin dengan Tuk Shahibudin.

Tiada ulasan:

BERJAYA ITU SUKAR

Impian semua pelajar mendapat anugerah tertinggi. Jadi Kenangan kerana usaha sendiri. Bukan senang untuk capai impia...