Selasa, 8 Februari 2011

MAULIDUL RASUL PUNYA CERITA..

Hari selasa hari Off Day bagiku.jadi sempatlah aku mencoretkan lagi kisah dan pengalamanku sewaktu waktu dulu.Kisah aku je tapi juga melibatkan juga orang lain kerana aku bukan keseorangan dalam dunia nie..Sejarah diri kita,sememangnya melibatkan orang lain.
Sambutan Maulidul Rasul Peringkat Sekolah akan dilangsungkan.Ustazah Kelas Petang sibuk mencari bakat2 terpendam untuk menyertainya.Antaranya Pertandingan Nasyid,Bacaan Al-Quran dan Syarahan.Kami yang tinggal di asrama,waktu petang diwajibkan untuk menghadiri Kelas Agama Antara Jam 3 Hingga 5 petang.
Untuk Tahun satu aku mewakili bahagian lelaki.itupun setelah pening juga Ustazah nak menapisnya.biasalah budak Tingkatan satu tahun aku ramai yang berbakat kerana pada Pertandingan Pidato Tak ada pun wakil dari tingkatan 3 hahahahaha...
Bagi memastikan Kelancaran Majlis,petang sebelum majlis diadakan raptai,kerana majlis berlangsung waktu pagi dengan Pengadil didatangkan dari Sek Menengah Agama.kiranya orang luarlah..Awal-awal lagi Ustazah dah pesan buat biasa-biasa.Emm memanglah aku wat ala kadar jer.tetapi tak disangka pulak penyampaian aku di waktu petang tu telah mendapat perhatian dan adalah yang meneka aku akan menjadi juara.Aku tak kisah sangat sebenarnya.biasalah kan bebudak lagi dah pandai bergosip.
Selepas Kelas Malam aku pun balik ke Asrama..kemudian aku dipanggil oleh salah seorang peserta syarahan juga.dia mewakili tingkatan tiga.Dia pun menceritakanlah aku itu, ini ,begitu, begini, memberikan hujah-hujah yang tak berapa bernas dia..dalam hati aku tahu dah apa maksudnya.dan dihujungnya adalah nada ugutan.Balik ke bilik aku pun berfikir sampai terlena..
Hari pertandingan Telah bermula.Aku adalah peserta terakhir yang memberi bahagian syarahan.Pertandingan tersebut diselang-selikan antara Nasyid,bacaan Al_Quran dan syarahan.Tajuk Syarahan Aku ialah "MUHAMMAD RASUL PENERAJU UMMAH"..
Biasalah waktu Syarahan Agama diselitkan juga Petikan Al-Quran Dan Juga Hadis..Sampai satu ayat Al-Quran aku hanya membacakan maksudnya..Bila Habis saja Syarahan aku dipanggil oleh ustazah kenapa tak baca Ayat tersebut.Aku senyap je...sambil sengeh2..bila Ustazah tengok aku cam gitu memang dia cair nyer.
Bila Pengumuman dibuat aku mendapat tempat ke 2.Ulasan dar Ketua juri mengatakan kalau aku membacakan Petikan Ayat Al-Quran pasti aku yang menjadi juara..Dengan nada selamba " Ustaz..ayat tu memang saya ingat...tapi masalahnya masa nak baca jer tadi saya terkentut,jadi batalah wudhuk saya..Ustazah kata kalau nak baca Al-Quran kena ada wudhuk"...semua juri termasuk ustazah aku ketawa terbahak..merah padam muka mereka..tapi aku selamba jer...sebab semalaman aku berfikir tentang alasan yang nak aku berikan..
Abang yang mengugut aku mendapat Tempat yang pertama,datang setelah majlis tamat, dia berikan aku hadiah yang no.1 aku tolak.Sebab nya Johan dan N/Johan tetap wakil sekolah ke peringkat Daerah..jadi  akan buktikan yang aku mampu lakukan dan peringkat seterusnya aku berjaya cuma pada Peringkat Kebangsaan je aku dapat tempat ke 3..
Itulah coretan kenanganku.Bersempena dengan Sambutan Maulidul Rasul..

1 ulasan:

cik juja mafia berkata...

tingat plak group nasyid masa skolah..

KISAH AKU ANAK PENEROKA ( SIRI 6 )

PERNGORBANAN ABAH. ( Bahagian 1 ) Sememangnya seawalnya aku dengan abah tidak berapa mesra, mungkin aku tidak biasa dengannya.Apabila a...