Sabtu, 5 Mac 2011

SAYANG CIKGU

Sebelum aku meneruskan cerita kisah Gua Gelanggi. Aku selitkan dulu kisah pertemuanku dengan salah seorang guruku yang pernah mengajarku suatu waktu dahalu Shaharuddin Sulaiman namanya atau kini dia membahasakan dirinya Pak Andak.Beliau merupakan guru bahasa English di sekolah peringkat menengah rendah.Menpunyai cara sendiri bagi menarik minat anak-anak muridnya terhadap pelajaran english Almaklumlah sekolah luar bandar.Jarang murid2 sedar akan kepentingan bahasa english,tetapi kerana kaedahnya yang tersendiri menjadikan ramai yang meminati bahasa english bagi murid-murid lelaki..dan bagi murid perempuan minat mungkin kerana ketampanan wajahnya hehehe...seperti antara lirik lagu Hetty Koes Endang " Wajahmu tampan semua orang tahu....."..tapi keterampilan yang menjadi ikutan dikalangan abang2 seniorku..tapi aku tengok je..hehehe..budak mentah mana reti nak bergaya..
Alhamdulillah..aku berkesempatan berjumpa dengan beliau di Kampung Mengkarak..walaupun dah berubah atas faktor umur tapi lenggok gaya bahasa percakapannya tetap sama..dia tidak lagi menjadi guru,kini menjadi penulis sepenuh masa..penulis skrip drama...banyakalah juga drama2 yg dipertontonkan di kaca tv itu adalah hasil nukilan beliau..
Untuk cikguku...Kau membuatkan aku berbangga kerana menpunyai guru seperti mu..Sayang cikgu!!!! Shaharuddin Sulaiman....

1 ulasan:

pakNdak berkata...

Terharu ... T.ksh Amiey. Sesungguhnya pakNdak juga amat berbangga mempunyai Amiey sebagai bekas anak murid dan kini pakNdak anggap sebagai saudara. Love you, Amin Nasaruddin Tee!!

KISAH AKU ANAK PENEROKA ( SIRI 6 )

PERNGORBANAN ABAH. ( Bahagian 1 ) Sememangnya seawalnya aku dengan abah tidak berapa mesra, mungkin aku tidak biasa dengannya.Apabila a...