Isnin, 1 Februari 2010

POLITK ATAU POLITIKING...HUA HUA HUA....

Pehh!! Baru ada masa sikit..Hati pun senang dapat makan sambal petai ngan gulai Lemak Ikan Bawal..Popalehhh wehh!!!! Sedap!!!.dapat ikan haruan salai..lagilah..jusss!! air hidung..Hehehe..Moganya dengan coretan ini maka terjawablah pertanyaan dari rakan-rakan yang mengirimkan email..Politik??.Dikongsikan beberapa petikan dari orang-orang yang hebat dan buku-buku mereka ini pernah ku baca..Politics is the art of possible the attainanble..the art of next best-Otto Von Bismark. Manakala dari Thomas Babington Macaulay-A Politician must often talk and act before he has thought and read..Since a politician never bilieves what he says,he surprised when others believe him-De Gaulle..
Jadinya itulah kesimpulan orang yang berpolitik..Aku menpunyai pandangan pribadi yang mungkin sama dengan pendapat orang yang tak ramai hehehe...maka aku nyatakan mengikut aku rasa:-
1.PARTI ertinya..Suatu Organisasi yang kita boleh jadi ahli dan orang lain bayar yuran.
2.SLOGAN ertinya..kata-kata yang selalu diungkapkan walaupun kadang-kadang kita tak faham.
3.PEMIMPIN ertinya..tempat minta duit
4.PENYOKONG ertinya Orang yang lari bila kita kalah
5.UNDI ertinya..Benda yang boleh dibeli
6.KEMPEN ertinya..Duit
7.CERAMAH ertinya..Tempat dimana kita boleh mengata orang.
8.JANJI ertinya..Benda yang kita cakap kemudian kita lupa.
9.KAWAN ertinya..Orang yang mungkin melawan
10.MUSUH ertinya..orang yang mungkin jadi kawan
11.SAGUHATI ertinya..duit atau benda yang dibahagi untuk dikenang..
12.PRINSIP ertinya..Mana ada prinsip bagi orang politik..
Inilah diantaranya apa yang dapat kusimpulkan dengan perca kain dan juga diisi dalam kelompin..Sama jer apa jua dasar perjuangan parti apapun yang pentingnya bagi mereka ini "Keluarga didahalukan..Kroni diutamakan".

1 ulasan:

Pacifist berkata...

salam tuan dj.kwn rase politik tok saloh.hok salohnye pemain2 politik.berpolitik x blandaskan cerminan agama.tu la deme wat ikut dan je.agama yg pandu kite ttg halal dan haram.

KISAH AKU ANAK PENEROKA ( SIRI 6 )

PERNGORBANAN ABAH. ( Bahagian 1 ) Sememangnya seawalnya aku dengan abah tidak berapa mesra, mungkin aku tidak biasa dengannya.Apabila a...