Selasa, 23 Februari 2016

DAGING PACAK

Daging pacak adalah sesuatu yang istimewa semasa majlis kenduri di Pahang terutama majli kenduri kahwin.. tapi makin berkurangan sekarang kerana amalan bergotong royong menyediakan hidangan sudah berkurangan.. namyn begitu saya kongsikan menu daging pacak..
Ini dia menu daging pacok 1. 1 kg daging kerbau (bahagian batang pinang) 2. Bahan perencah - kunyit hidup, serai (kalau suka serai) garam. Cara membuatnya. potong daging ( sebesar penumbuk bayi 3 bulan. Kalau nak lebih besar tak pelah tapi lambatlah masaknya). Gaulkan dengan garam dan kunyit@ serai yg tlh ditumbuk. Kemudian cucuk daging itu menggunakan penyucuk buluh(lidi tak boleh nanti patah) dan bolehlah ganggang pada bara api hingga masak. Masak ikut sukasama ada raw, sedang @ garing. Selamat mencuba
*Boleh juga guna daging rusa..kambing..

Tiada ulasan:

CATATAN SEORANG LELAKI.

Mungkin catatan ini ada unsur 18sx tetapi begitulah,lebih baik jujur dari menjadi hipokrit.Zaman sekarang semua perkara mahu dikongsikan di ...