Rabu, 4 April 2012

KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM

Garam adalah mineral yang terdapat dalam makanan secara semulajadi atau ditambah semasa pemprosesan atau memasak.Garam boleh didapati dalam bentuk garam halus atau kasar yang ditambah dalam makanan atau yang tersembunyi seperti yang tedapat dalam sos,kicap,tauco,mayonis,keju,ikan masin serta serbuk dan kiub perisa.Garam diperlukan dalam jumlah kecil untuk kesihatan.Garam biasa yang digunakan dalam masakan mengandungi 99.9% Natrium Klorida ( Sodium Chloride).

Kesan Garam ke atas kesihatan
Pengambilan garam yang berlebihan meningkatkan risiko tekanan darah atau hipertensi.

Panduan Mengurangkan Pengambilan Garam.
*. Gunakan perencah asli jus limau dan rempah ratus
*. Kurangkan penggunaan garam,perisa tiruan,kicap dan taucu dalam maakan
*. Kurangkan pengambilan makanan yang diproses seperti makanan dalam tin,sosej,burger dan makanan                      segera
*. Kurangkan penggunaan mayonis dan keju dalam penyediaan makanan
*. Kurangkan makanan yang diawet seperti ikan masin,telur masin,belacan,cencaluk budu serta jeruk asin buah-buahan dan sayur-sayuran.
*. Kurangkan makanan ringan yang masin seperti keropok dan kacang bergaram.
*. Baca Label makanan dan elakkan membeli makanan yang kaya dengan natrium klorida dan monosodium glutamate (MSG)
*. Hadkan pengambilan garam kepada 1 sudu teh ( 6 g ) garam  atau 2400mg natrium

  Itulah yang dapat saya kongsikan.
* Sumber rujukan dari catatan Dr Majidah - Diet yang betul

Tiada ulasan:

ENAM JALAN BAHAYA DI KELANTAN.

Enam laluan dikenal pasti sebagai laluan yang kerap berlaku kemalangan  di Kelantan, perkara ini ditegaskan oleh Ketua Polis Kelantan Deputi...