Garam adalah mineral yang terdapat dalam makanan secara semulajadi atau ditambah semasa pemprosesan atau memasak.Garam boleh didapati dalam bentuk garam halus atau kasar yang ditambah dalam makanan atau yang tersembunyi seperti yang tedapat dalam sos,kicap,tauco,mayonis,keju,ikan masin serta serbuk dan kiub perisa.Garam diperlukan dalam jumlah kecil untuk kesihatan.Garam biasa yang digunakan dalam masakan mengandungi 99.9% Natrium Klorida ( Sodium Chloride).
Kesan Garam ke atas kesihatan
Pengambilan garam yang berlebihan meningkatkan risiko tekanan darah atau hipertensi.
Panduan Mengurangkan Pengambilan Garam.
*. Gunakan perencah asli jus limau dan rempah ratus
*. Kurangkan penggunaan garam,perisa tiruan,kicap dan taucu dalam maakan
*. Kurangkan pengambilan makanan yang diproses seperti makanan dalam tin,sosej,burger dan makanan segera
*. Kurangkan penggunaan mayonis dan keju dalam penyediaan makanan
*. Kurangkan makanan yang diawet seperti ikan masin,telur masin,belacan,cencaluk budu serta jeruk asin buah-buahan dan sayur-sayuran.
*. Kurangkan makanan ringan yang masin seperti keropok dan kacang bergaram.
*. Baca Label makanan dan elakkan membeli makanan yang kaya dengan natrium klorida dan monosodium glutamate (MSG)
*. Hadkan pengambilan garam kepada 1 sudu teh ( 6 g ) garam atau 2400mg natrium
Itulah yang dapat saya kongsikan.
* Sumber rujukan dari catatan Dr Majidah - Diet yang betul
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
BERJAYA ITU SUKAR
Impian semua pelajar mendapat anugerah tertinggi. Jadi Kenangan kerana usaha sendiri. Bukan senang untuk capai impia...
-
Sebelum bekerja atau masuk konti kebiasaan, dengar dulu lagu yang nak disiarkan dan membaca buku atau membaca apa jua tulisan yang mungkin m...
-
CARA URUSKAN KERETA KEMALANGAN TANPA MENGALAMI KERUGIAN Korang tau, ramai lagi yang belum tahu pasal cara yang betul untuk uruskan urusa...
-
Gambar Hiasan - Buah Cempedak. BUAH CEMPEDAK DI LUAR PAGAR AMBIL GALAH TOLONG JOLOKKAN SAYA BUDAK BARU BELAJAR KALAU SALAH TOLONG...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan